I EKONOMISTI VOLE UMJETNOST!

23.04.2020. | objavio Admin

OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN UMJETNOSTI 15. TRAVNJA!

I EKONOMISTI VOLE UMJETNOST!

Slikarstvo, kiparstvo, glazba, ples, književnost, film, gluma, arhitektura samo su neke vrste umjetnosti koje nam život mogu činiti ljepšim, ugodnijim, zabavnijim i uzbudljivijim.

Međunarodno udruženja umjetnika predložilo je i iniciralo da se rođendan slavnog talijanskog slikara, kipara, arhitekta, izumitelja, glazbenika, matematičara i inženjera Leonarda da Vincija, 15. travnja proglasi danom umjetnosti i umjetnika.

U obilježavanju Svjetskog dana umjetnosti 15. travnja uključili su se i učenici naše škole. Na satovima s razrednicima u svojim virtualnim učionicama otkrili su niz zanimljivosti o važnosti i vrijednosti umjetnosti:

  • Mozartova i barokna glazba aktivira lijevu i desnu polutku mozga. Simultano djelovanje lijeve i desne polutke mozga pojačava učenje i zadržavanje informacija. Informacija koju učimo aktivira lijevu polutku, a glazba desnu. Uz to aktivnosti koje uključuju istovremeno obje moždane polutke, kao što su sviranje nekog instrumenta ili pjevanje, omogućuju da mozak može bolje obraditi informaciju.
  • Napoleonje poznavao veliku moć glazbe. To je sažeo u rečenici: ''Dajte mi kontrolu nad onim tko oblikuje glazbu jednog naroda i nije me briga tko stvara zakone.''
  • Pjevanje pred drugima jača samopouzdanje i izraz je dobrog raspoloženja, što potiče stvaranje hormona sreće. Postajemo pozitivni, veseliji i svakako zdraviji, te samim tim omiljeniji u društvu.
  • Davno su stari znanstvenici savjetovali pisanje u terapeutske svrhe. Postojali su dnevnici u koje su mlade djevojke pisale o svojim osjećajima i ljubavima. Svrha takvog pisanja je da postanemo svjesni svojih osjećaja i potreba.

Učenici III.A razreda s razrednicom prof. Anitom Grbić posjetili su virtualne muzeje na satu razrednog odjela u virtualnoj učionici i razgovarali o njihovim najdražim umjetnicima. Kao razultat tog razgovora i obilježavanja dana umjetnosti u njihovoj virtualnoj učionici nastala je prezentacija koju možete pronaći na sljedećem linku:

https://bit.ly/2XXVEiD

 

 

Brojač posjeta

UKUPNO175,977

MJESEC18,736

TJEDAN1,426

DANAS408