Komercijalist

Volite strane jezike, komunikativna ste i dinamična osoba sklona timskom radu, sviđaju vam se poslovi koji zahtijevaju česta putovanja i uspješnu komunikaciju s poslovnim partnerima, domaćim i stranim?

NUDIMO VAM PROGRAM OBRAZOVANJA ZA ZANIMANJE KOMERCIJALSIT!

Učenici, ali i neki odrasli veoma često pogrešno komercijaliste izjednačavaju s prodavačima. Komercijalist nije prodavač već je osoba koja u trgovini priprema posao za prodavača.

Komercijalisti istražuju što se može najbolje prodavati, posjećuju sajmove, sklapaju poslove, ugovaraju nabavu, biraju načine prijevoza robe. Zvanje komercijalist traži komunikacijske i prezentacijske vještine pa u ovom smjeru učenici imaju više sati poslovnih komunikacija. Učenici uče dva strana jezika: engleski, drugi strani jezik je talijanski ili njemački po izboru, a mogu izabrati i treći jezik-francuski ili španjolski jezik koji nisu obvezni nego se mogu učiti fakultativno.

Od stručnih predmeta ovdje ćemo analizirati samo neke koji se nalaze na popisu. Poznavanje robe se uči jer komercijalisti moraju dobro poznavati svojstva robe koju žele prodati. Poznavajući svojstva robe koju prodaje, komercijalist će akše potaknuti kupca na kupovinu jer mu može objasniti koje sve koristi dobiva od potrošnje takve robe.

U Poslovnim komunikacijama stječu se i razvijaju komunikacijske vještine. Izučavajući Psihologiju prodaje, komercijalisti uče psihologiju kupaca: zašto kupuju, kakve su im navike u kupovini, kako donose odluke o kupovini. Ovakva znanja pomažu komercijalistima da potaknu kupca na kupovinu i uspješnije ostvare planiranu prodaju. 

Trgovinsko poslovanje osigurava učenicima znanja o organizaciji i poslovanju prodavaonica. Transport, špedicija i osiguranje se uči jer komercijalisti moraju poznavati puteve i načine prijevoza robe, moraju znati odabrati najjeftiniji i najsigurniji put i način prijevoza robe.

Učenici koji završe smjer komercijalist mogu se zaposliti ili nastaviti svoje obrazovanje na visokim školama i fakultetima.

Komercijalisti su zaduženi za poslove prodaje i nabave, mogu raditi kao trgovački predstavnici, agenti za prodaju, akviziteri. Ne moraju raditi isključivo u trgovinama. Mogu raditi i u hotelima, agencijama, bankama, osiguravajućim društvima. Komercijalisti također mogu biti poduzetnici.

Predmeti koji se vrednuju za upis:

1. Hrvatski jezik

2. prvi strani jezik

3. Matematika

4. Povijest

5. Geografija

6. Likovna kultura

  Preuzmite nastavni plan i program   Preuzmite skraćeni nastavni plan i program

Brojač posjeta

UKUPNO857,361

MJESEC12,492

TJEDAN4,372

DANAS652