Komercijalist

Voliš strane jezike, komunikativna si i dinamična osoba sklona timskom radu, voliš poslove koji zahtijevaju česta putovanja i uspješnu komunikaciju s poslovnim partnerima, ne samo s domaćim nego i stranima, interesira te psihologija, zanima te kako se može potaknuti prodaja neke robe/usluge.

NUDIMO TI PROGRAM OBRAZOVANJA ZA ZANIMANJE KOMERCIJALSIT!

Učenici, ali i neki odrasli veoma često pogrešno komercijaliste izjednačavaju s prodavačima. Komercijalist nije prodavač već je osoba koja u trgovini priprema posao za prodavača.

Komercijalisti istražuju što se može najbolje prodavati, posjećuju sajmove, sklapaju poslove, ugovaraju nabavu, biraju načine prijevoza robe. Zvanje komercijalist traži komunikacijske i prezentacijske vještine pa u ovom smjeru učenici imaju više sati poslovnih komunikacija. Učenici uče dva strana jezika: engleski, drugi strani jezik je talijanski ili njemački po izboru, a mogu izabrati i treći jezik-francuski ili španjolski jezik koji nisu obvezni nego se mogu učiti fakultativno.

Od stručnih predmeta ovdje ćemo analizirati samo neke koji se nalaze na popisu. Poznavanje robe se uči jer komercijalisti moraju dobro poznavati svojstva robe da bi je mogli prodavati. Poznavajući svojstva robe koju prodaje, komercijalist može lakše potaknuti kupca na kupovinu jer zna objasniti kupcu koje sve koristi može imati od potrošnje takve robe.

U Poslovnim komunikacijama stječu se i razvijaju komunikacijske vještine. Izučavajući Psihologiju prodaje komercijalisti uče psihologiju kupaca: zašto kupuju, kakve su im navike u kupovini, kako donose odluke o kupovini. Ovakva znanja pomažu komercijalistima da potaknu kupca na kupovinu i uspješnije ostvare planiranu prodaju. 

Trgovinsko poslovanje osigurava učenicima znanja o organizaciji i poslovanju prodavaonica. Transport, špedicija i osiguranje se uči jer komercijalisti moraju poznavati puteve i načine prijevoza robe, moraju znati odabrati najjeftiniji i najsigurniji put i način prijevoza robe.

Učenici koji završe smjer komercijalist mogu se zaposliti ili nastaviti svoje obrazovanje na visokim školama i fakultetima.

Komercijalisti su zaduženi za poslove prodaje i nabave, mogu raditi kao trgovački predstavnici, agenti za prodaju, akviziteri. Ne moraju raditi isključivo u trgovinama. Mogu raditi i u hotelima, agencijama, bankama, osiguravajućim društvima. Komercijalisti također mogu biti poduzetnici.

  Preuzmite nastavni plan i program   Preuzmite skraćeni nastavni plan i program

Brojač posjeta

UKUPNO555,653

MJESEC8,485

TJEDAN883

DANAS442