PROUČAVANJA ZEMLJE IZ SVEMIRA

25.10.2022. | objavio Admin

UGOSTILI SMO ZNANSTVENIKA AGENCIJE "NASA"

Za učenike naše škole i ujedno članove GLOBE skupine, u ponedjeljak 24. listopada 2022., znanstvenik agencije NASA, gospodin Peter Falcon, održao je predavanje na temu proučavanja Zemlje iz svemira.

Gospodin Falcon je u Dubrovnik stigao iz Omiša gdje je sudjelovao na GLOBE regionalnom sastanku za Europu koji se održavao od 17. do 21. listopada ove godine. Na istom sastanku sudjelovale su profesorice naše škole, Sanja Ćulić i Petra Salatić koje su pozvale gosp. Falcona da bude gost-predavač u našoj školi.  

Svojim zanimljivim predavanjem o proučavanju Zemlje iz svemira i o povezanosti satelitskih mjerenja s mjerenjima i opažanjima sa Zemlje, Falcon je podržao GLOBE aktivnosti koja provode učenici u našoj školi.

NASA je glavni sponzor GLOBE programa, a njihovi znanstvenici su pronašli oko 3000 planeta od kojih 25 ima životne uvjete slične Zemlji. Njezini znanstvenici koristi različite satellite kako bi se iz svemira proučavale i pratile pojave koje se događaju na Zemlji poput uragana, vulkana, potresa i šumskih požara. Posebni sateliti se koriste za mjerenje kapljica vode u oblaku i uz pomoć takvih satelita prati se kretanje vode na Zemlji.

Naši su učenici vrlo pažljivo pratili predavanje gosp. Falcona, a koliko su bili aktivni slušači i komunikatori pokazali su s nizom zanimljivih pitanja. Naravno, neki od njih nisu propustili priliku fotografirati se sa zanimljivim gostom.  

Brojač posjeta

UKUPNO719,833

MJESEC3,109

TJEDAN5,815

DANAS929