Povijest škole

Temelji nastanka i razvijanja Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku stvoreni su davne 1913. godine kada je odlukom bečkoga Ministarstva za bogoštovlje i nastavu osnovana državna dvorazredna Trgovačka škola.

Škola se brzo razvijala i po završetku Prvoga svjetskoga rata (1919.) dobiva naziv Trgovačka akademija (umjesto dotadašnjega naziva Trgovačka škola). Zbog maloga broja učenika, odlukom Ministarstva trgovine 1932. godine, Škola prestaje biti državna, a intervencijom gradske uprave koja je shvaćala važnost obrazovanja učenika za trgovačko zanimanje, umjesto državne, postaje gradska škola. Škola ponovno 1937. godine postaje državna obrazovna institucija.

Godine 1947. reformom školstva, umjesto trgovačkih akademija, osnivaju se ekonomski tehnikumi čiji programi obrazovanja umjesto dotadašnje četiri traju tri godine. Uskoro se pokazalo da je trogodišnje školovanje nedovoljno za kvalitetno stručno obrazovanje učenika pa se već 1. rujna 1950. vraća četverogodišnje trajanje obrazovanja, ekonomski tehnikum se ukida, a Škola dobiva naziv Srednja ekonomska škola. 

Od 1913. godine pa do školske godine 1953./54. Škola je radila u privatnoj zgradi u Ulici od puča. Školske godine 1954./55. preseljena je u poslijepodnevnu smjenu u zgradu Učiteljske škole na Gracu. Naredne školske godine ponovno je preseljena i to u zgradu Pomorske škole. U školskoj godini 1960./61., Škola je preseljena u pomoćnu zgradu Druge osnovne škole u Lapadu. Zadnju selidbu doživjela je 1. prosinca 1966. kada je preseljena na današnju adresu, u zgradu bivše vojarne koja je adaptacijama prilagođena školskim potrebama.

Srednja ekonomska škola Dubrovnik ponovno mijenja ime 1960. godine i od tada se zove Ekonomska škola koja djeluje sve do formiranja Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje u čijem sastavu su se nalazile sve tadašnje srednje škole. Ukidanjem Centra 90.-tih godina 20. stoljeća i ponovnim stvaranjem zasebnih srednjih škola, naša škola postala je Ekonomska i trgovačka škola i pod tim nazivom djeluje od 1993. godine.

Brojač posjeta

UKUPNO857,371

MJESEC12,502

TJEDAN4,382

DANAS662