ERASMUS+ "SOFT SKILLS" U ITALIJI

15.10.2019. | objavio Admin

AKTIVNOSTI TREĆE MOBILNOSTI U OKVIRU PROJEKTA "SOFT SKILLS"

Treća mobilnost u okviru Erasmus+ projekta „Soft skills“ održana je od 6. do 11. listopada 2019. u talijanskom gradu Codogno u blizini Milana. Tema ove mobilnosti bila su radionice kreativnosti i kritičkog razmišljanja. Ciljevi radionica bili su usmjereni na rješavanje sljedećih pitanja i zadataka:

  • Što je kreativnost?
  • Što je kritičko mišljenje?
  • Zašto su osobine kao što su kreativnost i kritičko mišljenje važne za osobni razvoj pojedinca?
  • Koje su mogućnosti izražavanja kreativnosti?
  • Kako pronaći optimalna rješenja za pojedine probleme korištenjem metode brainstorming-a?

Kroz radionice kreativnosti i kritičkog razmišljanja učenici su uz pomoć grafičkih prikaza dokumentirali ono što znaju, što žele naučiti i ono što su naučili kroz radionicu.

Primjeri radionica kritičkog razmišljanja i kreativnosti:

1. radionica: Korisnost/namjena proizvoda: Učenici su bili podijeljeni u male grupe od 4 do 6 osoba. Imali su na raspolaganju 5 minuta vremena da razmisle o što većem broju korisnosti koje potrošaču može omogućiti jedna šalica. Voditelji radionice trebali su potaknuti učenike da razmišljaju zašto je proizvod kao šalica korisna potrošaču. Svoja su rješenja učenici trebali zapisati na flip chart-u i prezentirati ih ostalim skupinama. Pobjednik radionice je tim koji definira najveći broj primjera korisnosti-namjene koju može imati zadani proizvod.

2. radionica: Nedovršene priče /slike: Učenici su podijeljeni u mješovite skupine grupe. Članovi svake skupine učenici su iz različitih zemalja. Svakoj se skupini zadaje priča koju treba završiti crtanjem slike. Cilj ove radionice je pokazati sudionicima kako negativno mišljenje ograničava našu kreativnost.

3. radionica: Slijepi umjetnik: Učenici formiraju parove. Parovi se ne mogu vidjeti. Učenik koji drži crtež mora davati dobre upute drugom učeniku prema kojima drugi učenik izrađuje crtež bez mogućnosti da vidi izvornu sliku. Na kraju se uspoređuju dvije slike odnosno slika i izrađeni crtež.

4. radionica: Opstanak: U ovoj se radionici timovima daje zadatak da se stave u situaciju da žive u području oštre klime s određenim resursima. Timu se daje popis svakodnevnih predmeta koje moraju svrstati prema kriteriju važnosti za opstanak u klimatski nepovoljnim uvjetima.

5. radionica: Stereotip: Predstavnici grupe trebaju napisati problemski izazov na flip chart-u. Timovi dobivaju materijal s popisom stereotipa. Učenici trebaju odabrati neko zanimanje i razmisliti kako bi osoba koja robuje stereotipima pokušala riješiti problemski izazov.

Za sve ove aktivnosti važno je da učenici sami otkriju obrasce za rješavanje problema i da samostalno razmišljaju.

Osim sudjelovanje u navedenim radionicama, naši su učenici otkrili kulturno-povijesna obilježja Codogno-a, Milana i bliže okolice.

Brojač posjeta

UKUPNO839,181

MJESEC18,772

TJEDAN3,846

DANAS353