VODA ZA ODRŽIVI RAZVOJ - GLOBE PROJEKT

29.03.2021. | objavio Admin

OBILJEŽILI SVJETSKI DAN ŠUMA, VODA I METEOROLOGIJE!

Unatoč pandemiji koronavirusa, učenici II.C razreda, ujedno i članovi GLOBE skupine, u okviru projekta “Voda za održivi razvoj”, nastavljaju svoja istraživanja povijesno-geografske, kemijsko-biološke i kulturne održivosti  Rijeke dubrovačke.

Prošlog su tjedna s profesoricom Sanjom Ćulić odradili nastavu u okruženju Rijeke dubrovačke.

Prošetali su vrtom ljetnikovca Sorkočević i ostali zadivljeni njegovim šetnicama, pergolama, dugačkim kanalima-ribnjacima s mostićima gdje su se nekad uzgajale ribe i kamenice. Danas ovaj vrt krase rijetke biljne vrste poput ljutih naranača i grmova šimšira.

Na kamenom stubištu ljetnikovca učenici su prezentirali rezultate svojih istraživanja o povijesti ljetnikovca koja su izgrađena uz samu rijeku zahvaljujući bogatstvu tadašnje vlastele koje je stečeno trgovačkim poslovima. Kameno stubište s ogradom ukrašenom kamenim košarama bilo je pravo mjesto za čitanje prvog pjevanja Gundulićevog “Osmana” u kojemu, govoreći o Osmanovom padu nakon poraza, pjesnik iznosi razmišljanja o prolaznosti ovozemaljskih vrijednosti, vlasti, moći, bogatstvu, oholosti i kolu sreće.  

Kao učenici Ekonomske i trgovačke škole u kojoj se velika pažnja posvećuje obrazovanju za poduzetništvo, učenici su uvidjeli velike potencijale Rijeke dubrovačke za razvoj održivog turizma odnosno turizma u skladu s prirodom.  

Šetnjom uz rijeku prema izvoru Omble, učenici su svakih 200 m mjerili temperaturu, pH i gustoću vode prema GLOBE protokolima. U solarno podne napravili su procjenu naoblake, utvrdili vrstu oblaka i temperaturu zraka. 

Rezultate hidroloških mjerenja na šest postaja uz rijeku prikazali su u tablici i grafički.

Na obali rijeke učenici su također odredili i analizirali biljne zajednice: trstiku i šaš, masline, pronašli su poljski brijest, čemprese, smokve i mediteransku makiju. Prema alikaciji za detekciju biljaka i GLOBE observer aplikaciji, ustanovili su da je najveće drvo neka vrta hrasta otpalog lišća koji se sprema tek pustiti izbojke visine 15 m.

Sudjelujući u ovoj nastavi u prirodi, uz Omblu, učenici II. C razreda doprinjeli su obilježavanju važnih datuma:

Svjetskog dana šuma 21. ožujka

Svjetskog dana voda 22. ožujka i

Svjetskog dana meteorologije 23. ožujka.

Brojač posjeta

UKUPNO283,491

MJESEC9,523

TJEDAN1,255

DANAS224