UTJECAJ KRUZERA NA OKOLIŠ - AKTIVNOSTI NAŠE GLOBE GRUPE

24.02.2020. | objavio Admin

PITALI SMO LUČKU UPRAVU DUBROVNIK KOJE SE MJERE PODUZIMAJU U ZAŠTITI OKOLIŠA

Članovi Globe skupine s profesoricama Ćulić i Dežulović posjetili su Lučku upravu Dubrovnik gdje su razgovarali s ravnateljem gospodinom Blažom Pezo i njegovim zamjenikom gospodinom Hrvojem Kulušićem. Pogađate, tema razgovora bila je vezana uz utjecaj kruzera na zagađenje našeg okoliša. Naši su učenici doznali da vodstvo Lučke uprave, ujedno partneri u projektu Respect the City, čine sve da se smanji negativan utjecaj kruzera na okoliš. 

S Gradom i tvrtkom CLIA (Cruising Lines International Association), Lučka uprava Dubrovnik započela je praksu sastavljanja rasporeda dolazaka i odlazaka brodova na kružnim putovanjima kako se ne bi dogodilo da u luku isti dan pristiže više kruzera.

U sklopu projekta Inter-Pass Luka Dubrovnik nabavljena je ECO mjerna stanica s ciljem praćenja kvalitete zraka, relativne vlažnosti, atmosferskog zraka, temperature zraka, koncentracije dušikovog oksida i monoksida, sumpor dioksida, ugljikov monoksida, UV indeksa sa prikazom rezultata mjerenja i atmosferskih prilika u luci Gruž. U razdoblju od godine dana od kada su započeta mjerenja, nisu zabilježene povišene vrijednosti sumpora u zraku. Inače, direktivom EU-a o sumporu u zraku, propisano je da se brodovi na kružnim putovanjima moraju usmjeriti na korištenje goriva s 0,1 % sumpora ako su više od 2 sata na vezu ili borave tijekom cijelog dana u luci.

Broj dolazaka kruzera u luci Gruž je smanjen za 7% u 7.i  8. mjesecu, a povećan za 3% kada nema gužvi, u izvansezoni odnosno u 3. i 4. mjesecu. Za uslugu prihvata razvrstanog otpada s kruzera, u luci Gruž su smanjili cijenu usluge, ali su cijenu za prihvat nerazvrstanog otpada s kruzera i zbrinajvanje takvog otpada znatno povećali.

Od sugovornika naši su učenici doznali kako sami brodovi imaju strogu politiku usmjerenu na očuvanje okoliša. Takva poslovna politika nalaže brodovima da imaju sustave za pročišćavanje otpadnih voda, da proizvode vodu za uporabu iz morske vode, odvajaju otpad koji se stvara na brodovima te da smanje emisiju sumpora iz goriva na minimalnih 0,1%.

Naše smo domaćine upoznali s rezultatima mjerenja koje smo provodili u luci u okviru aktivnosti naše Globe grupe. Bili su zadovoljni kada smo im otkrili da su i naši rezultati mjerenja bili u prihvatljivim granicama. 

Brojač posjeta

UKUPNO221,045

MJESEC7,759

TJEDAN1,368

DANAS270