VODA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

22.02.2023. | objavio Admin

MJERENJA NA OMBLI. IMA LI U OMBLI MIKROČESTICA PLASTIKE?

Članovi GLOBE skupine naše škole, pod vodstvom prof. Sanje Ćulić, već duže vrijeme na nekoliko lokacija na rijeci Ombli provode mjerenja parametara poput prozirnosti, saliniteta, količine otopljenog kisika, pH vrijednosti i temperature rječne vode.

U četvrtak 16. veljače 2023. s članovima GLOBE skupine, navedene parametre izmjerili su na Ombli učenici 2.C razreda. 

Mjerenja su radili prema GLOBE protokolu za hidrologiju, uz pomoć propisane aparature i kemikalija. Zahvaljujući pomoći Zavoda za zdravstvenu ekologijiu i voditeljici odjela za okoliš, gospođi Dolores Grilec, dipl. ing. kemije, u mjerenjima su koristili još jedan uređaj - ProDSS multiparametarsku sondu s kojom se mjerenja obavljaju brže i lakše. Učenici su uočili da nije bilo značajnih odstupanja između mjerenja koja su provodili uobičajenom metodom i onih provedenih uz pomoć sonde.  

Osim uobičajenih mjerenja, učenici su dobili zadatak provjeriti ima li u rijeci, oku nevidljivih, mikročestica plastike.

Kako bi dobili odgovor na ovo pitanje, štapom za uzorkovanje uzeli su tri uzorka vode na dubini od pola metra. Uzorke su odnijeli u Zavod za zdravstvenu ekologiju gdje su ih profiltrirali koristeći sustav za membransku filtraciju s vakumskom pumpom.

Filter papir čiji je promjer 5 cm, a veličina pora 0,45 µm, odnijeli su na mikroskopiranje u laboratorij Službe za mikrobiologiju. Gospođe Marijana Matijić Cvjetović, dipl. ing biologije i sanitarna tehničarka Luce Njirić pomogle su našim učenicima da, pod svjetlima i povećanjima mikroskopa, na monitoru računala dobiju sliku koja im je otkrila kako u uzorku postoje oblici koji nisu organskog podrijetla niti stanične strukture.

Pretpostavlja se da su to sitne mikročestice plastike u obliku tekstilnih, sintetičkih ili celuloznih vlakana i zrnaca plavog i svijetlocrvenog obojenja. Za točnost ovakvog zaključka trebalo bi proći i dodatnu edukaciju za uzorkovanje, filtraciju i mikroskopiranje takvih čestica.

Zahvaljujući dobivenom zadatku, učenici su postali svjesni da voda koju pijemo, iako izgledom čista i pitka, može sadržavati neke sitne čestice mikroplastike i celuloznih vlakana. Također su osvijestili činjenicu da je za stanje rijeke kriva naša ležernost i nebriga za pravilno zbrinjavanje otpada.  

Brojač posjeta

UKUPNO857,316

MJESEC12,447

TJEDAN4,327

DANAS607