DAN SJEĆANJA 18. STUDENOG

16.11.2023. | objavio Admin

SJEĆANJE NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA, VUKOVARA I ŠKABRNJE

Domovinski rat snažno je obilježio noviju nacionalnu povijest. Upravo stoga ne smijemo istinu prepustiti zaboravu.

Tijekom 1991. godine opkoljeni je Vukovar izlagan neprekidnom razaranju. U neponovljivoj ratnoj kataklizmi ubijeno je i nestalo više od 4 tisuće ljudi.

Unatoč patnjama i stradanjima vukovarski branitelji nisu odustali od slobode i domovine. Svojim djelima poslali su snažnu poruku da se neprijatelju može suprostaviti ljubavlju, odanošću i hrabrošću. Njihova žrtva ugrađena je u temelje slobodne Republike Hrvatske.

Danas se uz izraze dubokog poštovanja i zahvalnosti sjećamo žrtava Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje.

Iz razrušenog Vukovara, novinar Siniša Glavašević je uz ratna izvješća slušateljima radija čitao priče posvećene domoljublju, miru, ljubavi, Gradu, samom sebi. Ubijen je na Ovčari i identificiran šest godina kasnije. Posmrtno su objavljene njegove Priče iz Vukovara.

U nastavku donosimo njegovu Priču o gradu.

 

Priča o gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

Brojač posjeta

UKUPNO719,687

MJESEC2,963

TJEDAN5,669

DANAS783