ŽENSKOM STRANOM HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

08.03.2023. | objavio Admin

ZA OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŽENA 8. OŽUJKA, UČENICI SU PRATILI PREDAVANJE O HRVATSKIM KNJIŽEVNICAMA.

Učenici 1. A, 3. B i 3.D razreda sudjelovali su na predavanju „Ženskom stranom hrvatske književnosti“ sveučilišne profesorice, književnice i urednice dr.sc. Lidije Dujić povodom Međunarodnog dana žena, a u okviru Mjeseca hrvatskoga jezika.

Na temelju dviju znanstvenih studija „Ženskom stranom hrvatske književnosti “ i „ Zovu ih književnicama “, Dujić se osvrnula na hrvatsku književnost od vremena Cvijete Zuzorić do danas.

Istražujući ulogu i položaj žena i ženske književnosti, autorica se suočila s neistinom koja pokušava sugerirati da u Hrvatskoj književnice gotovo da nisu postojale.

U povijesti hrvatske književnosti spominje se samo sedam aktivnih književnica, počevši od Cvijete Zuzorić (vječna muza dubrovačke povijesti i književnosti iako ne znamo što je točno napisala), Ane Katarine Frankopan Zrinski, Katarine Patačić,  Dragojle Jarnević, Ivane Brlić-Mažuranić,  Jagode Truhelka  i Vesne Parun.

Autorica analizirala razloge zbog kojih je žensko pero bilo zaboravljeno i podcijenjeno citirajući pojedine tekstove navedenih književnica, upotpunjujući ih nekim pojedinostima  iz njihovog privatnog života.

Sama činjenica što su bile žene i bavile se netipičnim poslom nije im išlo u korist. Bile su kritizirane i književno podcijenjene od muških književnika, a često nisu bile podržavane ni od svojih obitelji. Suočene s nedovoljnim primanjima i vladajućim stereotipima i njihovoj povučenosti  bile su prepuštene zaboravu. Neke poput Dragojle Jarnević su pisale  beskompromisno i britko pa im se djela nisu tiskala  ili su im se prilagođavala kao što je to bio slučaj s djelima Ivane Brlić- Mažuranić.  Njihova književna ostavština govori da su to bile žene ispred svoga vremena, velike književnice, prosvjetne radnice, majke i supruge.

 

Tekst za objavu pripremila knjižničarka Marija Kovačić-Kitin

 

Brojač posjeta

UKUPNO857,368

MJESEC12,499

TJEDAN4,379

DANAS659