POVIJEST NASTANKA DUBROVAČKOG STATUTA

10.05.2022. | objavio Admin

UZ OBILJEŽAVANJE 750 GODINA DUBROVAČKOG STATUTA - PREDAVANJE AKADEMKINJE NELLE LONZE UČENICIMA SMJEROVA UPRAVNI REFERENT I POSLOVNI TAJNIK I RADIONICE U DRŽAVNOM ARHIVU U SPONZI

Zadovoljstvo je bilo ugostiti u našoj školi akademkinju Nellu Lonza i slušati nezino predavanje o dubrovačkoj pravnoj baštini, a posebno o Dubrovačkom statutu koji je donesen prije 750 godina.

Predavanju su bili nazočni učenici 3.b razreda smijer upravni referent i 3.d razreda smijer poslovni tajnik.

Akademkinja Lonza je na zanimljiv i učenicima jednostavan način izlagala povijest nastanka pravnih dokumenata i samog Dubrovačkog statuta. Naglasila je iznimnu važnost Statuta kao knjige koja je dio europske pravne baštine i naše neizmjerno vrijedno kulturno bogatstvo.

Dubrovački statut je nastao je 1272. godine čime je pravo u Dubrovniku dobilo svoj okvir. Prije Statuta doneseno je niz zakona koji su bili zapisivani u obliku isprava, na komadu pergamenta. Dubrovački statut nije se mijenjao punih 500 godina.

Osim predavanja, u sklopu programa obilježavanja 750 godina od nastanka Statuta, za sve srednjoškolce pa tako i učenike naše škole organizirana je radionica naziva "Statut i svakodnevnica" u prostorijama Državnog arhiva u Sponzi.  

Radionicu su vodile docentice Jasenka Maslek i Irena Ipšić te njihove studentice sa Sveučilišta u Dubrovniku. Radionicom se obuhvatila tematika iz IV. i VI. knjige Statuta: O mirazu i prćiji, O ubojstvima, O trovačima. Učenici dubrovačkih srednjih škola i studenti preddiplomskog studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku imali su priliku saznati na primjerima iz dubrovačke povijesti kako se postupalo s onima koji su počinili ubojstva, što je sve činila dota djevojke koja se udavala, kako je muž postupao sa ženinom dotom, kao i o nabavci i pripravljanju "onijeh stvari". O samom Statutu i njegovoj restauraciji govorio je viši arhivist  Zoran Perović.

 

Brojač posjeta

UKUPNO423,765

MJESEC8,400

TJEDAN2,612

DANAS229