USMENA KNJIŽEVNOST ZA NOĆ KNJIGE 2021. U NAŠOJ ŠKOLI!

23.04.2021. | objavio Admin

GOST VEČERI - DOCENT DENIS VEKIĆ S ODJELA ZA KROATISTIKU SVEUČILIŠTA U ZADRU

Za ovogodišnju "Noć knjige" u našoj školi, prof. Josip Jelčić je organizirao predavanje na temu „Usmena književnost s područja Dalmacije“. Predavanje je organizirano 23. travnja u večernjim satima putem ZOOM platforme.

Gost večeri bio je docent Denis Vekić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Docent Vekić doktorirao je na mitskim i na demonološkim predajama doline Neretve. Na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru predaje kolegij "Mit, obred i običaj", a također je na kolegijima "Hrvatska usmena književnost" i "Teorija usmenih književnih oblika".

Učenicima trećih razreda i okupljenim nastavnicima naše škole docent Vekić je govorio o karakteristikama i zanimljivostima usmene ili narodne predaje koja se razvijala  u primorskom dijelu Hrvatske. 

Učenici i nastavnici su imali priliku čuti što se sve može naučiti i istražiti kroz usmenu predaju, koji se neprecizni podaci i zablude mogu kriti u predajama i koje su to životne teme s kojima se predaja bavi, a ujedno su i danas aktualne.

Sudionicima Noći knjige, docent Vekić je pročitao isječke predaja koje je izdvojio kao zanimljivije i važnije: Predaja o dolasku Hrvata, Predaja o smrti kralja Zvonimira, Predaja o Teuti – ilirskoj kraljici i Predaja o Crnoj kraljici čiji je naziv naše nastavnike podsjetio na igru iz djetinjstva koja se zvala „Crna kraljica - jedan, dva, tri“.

Večer smo završili s našom, dubrovačkom predajom koja govori o svećeniku Stojku kojemu se u snu ukazao sveti Vlaho i otkrio podmuklu nakanu neprijatelja – Venecije da napadne i zauzme Dubrovnik.

Ovogodišnja manifestacija Noć knjige imala je rusku babušku kao zaštitni znak koju su organizatori manifestacije nazvali Knjiguška. Babuška – Knjiguška izabrana je za zaštitni znak zbog njezine slojevitosti. Poput knjige ova se tradicionalna ruska igračka sastoji od niza manjih dijelova, a svaki dio može imati svoju priču.

 

Brojač posjeta

UKUPNO263,071

MJESEC2,337

TJEDAN1,476

DANAS163