NOĆ KNJIGE 2020. U VIRTUALNIM UČIONICAMA

24.04.2020. | objavio Admin

CITATI IZ DJELA BENEDIKTA KOTRULJEVIĆA "O TRGOVINI I SAVRŠENOM TRGOVCU" ZA NOĆ KNJIGE 2020.

Kao mali doprinos ovogodišnjoj manifestaciji Noć knjige, nastavnici ekonomske grupe predmeta izdvojili su citate iz djela napisanog u 15. stoljeću „O trgovini i savršenom trgovcu“ našeg slavnog ekonomiste i trgovca Benedikta Kotruljevića. Među odabranim citatima nalaze se i savjeti koje je Kotruljević dao tadašnjim poduzetnicima-trgovcima. Kotruljevićevi savjeti važni su i danas, suvremenim poduzetnicima.

U nastavku navodimo odabrane citate:

Teže je stvoriti trgovca nego suca.

Svaka znanost ima svoje propisei pravila, pa se onaj koji ih se drži usavršava u toj znanosti, a jedino u trgovini vlastita prirodna inteligencija otkriva što treba poduzeti u određenom danu i satu.

Novac je po svojoj prirodi sladak zalogaj, te kad ga čovjek ima, tolika mu je milina u duši da ga se ne bi nikad htio odreći.

Tko ima zvanje, ima osiguran život.

Ako vidiš nekog dužnika kome poslovi loše idu, ne diraj ga ako misliš da će se na taj način otkriti da je pred bankrotom. Kad bi tako njega ozloglasio, on bi izgubio kredit, pa bi se i ti našao u velikoj pogibelji da izgubiš svoje, što ti on duguje.

Dobar platac je gospodar tuđe novčarke (urednim plaćanjem stječe se dobar glas i povjerenje kod prijatelja).

Vidiš li trgovca kojem je pero tegobno ili je peru nevičan, možeš slobodno reći da nije trgovac.

Ne može biti učitelj onaj koji ne zna biti učenik jer se takvi boje učenja, a ne srame neznanja.

Rasipnost razara i uništava bogatstva.

Kao što voda ne živi niti može živjeti u miru s vatrom, tako ne može ni neuk čovjek s učenim.

Uvijek budi brz da proknjižiš u svojoj knjizi kao vjerovnika onoga od koga si utjerao svoje jer ih ima koji tako ne rade samo zbog toga da mu mogu, ako ustreba, lakše niječno odgovoriti. Plati kome si dužan, a ako nisi dužan, pristojno se ispričaj.

Oprezan trgovac mora znati da u pravo vrijeme promijeni vrstu trgovačkog posla, ako vidi da se dobici smanjuju iz razloga što su se mnogi počeli baviti tim poslom, mora se znati odatle vješto povući.

 

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je prvi put 2012. godine kako bi se barem na jedan dan govorilo o umjetnosti stvaranja knjiga i radosti čitanja. 

Ovu je manifestaciju pokrenula Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu. U organizaciji pridržili su im se partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. Od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK).

Manifestacija Noć knjige održava se 23. travnja na Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen  1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Riječ je o simboličnom datumu u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Sabor Republike Hrvatske je 1996. godine donio odluku  o proglašenju Dana hrvatske knjige 22. travnja u spomen na Marka Marulića koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.

Zbog pandemije izazvane korona virusom, ovogodišnja manifestacija Noći knjige organizirana je uz pomoć informatičke tehnologije s više od 500 različitih virtualnih programa. Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je knjiški patuljak – Čituljak koji poručuje da s knjigom nismo sami.

Noć knjige obilježila se i u našim virtualnim učionicama, na satovima hrvatskog jezika, stranih jezika i satovima razrednih odjela. Vjerujemo da su se našim učenicima svidjeli i citati iz područja struke koje imamo zahvaljujući radu i djelu Benedikata Kotruljevića!

Brojač posjeta

UKUPNO175,987

MJESEC18,746

TJEDAN1,436

DANAS418