Slovimo glagoljicom

01.12.2018. | objavio Admin

U petak 23.studenoga 2018. učenici prvih i četvrtog D razreda posjetili su Zagreb, a na terensku nastavu vodili su ih njihovi prfesori Drago Paskojević, Marija Bazdan, Suzana Drobnić i Marina Đuraš.

U petak 23.studenoga  2018.  učenici prvih i četvrtog D razreda posjetili su  Zagreb, a na terensku nastavu vodili su ih  njihovi prfesori  Drago Paskojević, Marija Bazdan, Suzana Drobnić i Marina Đuraš.

Obilježavajući Europsku godinu kulturne baštine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala je multimedijalnu izložbu „Hrvatska glagoljica“. Sloganom  „ Slovimo glagoljicom“ naglašava se potreba očuvanja i neprestanog promicanja glagoljskoga pisma kao simbola hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta. Pismo je to čijih prvih devet slova tvori iznimnu poruku : „ Ja, koji slovo znam, govorim da je dobro živjeti na zemlji...“ Uz stručno vodstvo naši učenici stjecali su nova znanja o stoljećima ispisivanoj povijesti hrvatske glagoljice. Suvremenim prezentacijskim tehnikama u  nekoliko tematskih cjelina predstavljen je iznimno bogat fond glagoljske građe. Među eksponatima koji su izazvali posebnu pozornost svakako su: ilustracije iz Mavrova brevijara, velika početnica namijenjena učenju glagoljice (najveća  knjiga ikad tiskana u Hrvatskoj ), Bašćanska ploča, ploter i 3D printer na kojem su mogli naučiti kako napisati i isprintati glagoljska slova. Važno je  naznačiti da se glagoljicom piše i u trećem tisućljeću , a velike su mogućnosti njene suvremene primjene u gospodarstvu, kulturi i javnom životu.

Sudionici terenske nastave zatim su uz stručno vodstvo imali  priliku obići središnju knjižnicu Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu. NSK je institucija koja više od četiri stoljeća trajno prikuplja, čuva i štiti neizmjerno vrijedna pisana i tiskana kulturna dobra.  Dan NSK je 22. veljače, datum kad je tiskan „Misal po zakonu rimskog dvora“. Najstarija je to hrvatska knjiga otisnuta dvobojnim crnim i crvenim glagoljičkim slovima.

Nova zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice otvorena je 28. svibnja 1995. godine i u potpunosti opravdava atribut Knjižnice za XXI. stoljeće.

U sklopu terenske nastave učenici i njihovi profesori posjetili su i izložbu „Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja“. Izložba je središnji događaj kojim se obilježava 120 godišnjica  Umjetničkog paviljona, a incijator osnutka bio je slavni hrvatski slikar moderne Vlaho Bukovac. Retrospektivni je to pregled Bukovčevog djela s više od 140 slika, među kojima je i nekoliko  novootkrivenih ulja na platnu. Prvi put su u Hrvatskoj i radovi njegova pariškog profesora. Izložena je i slika „Ruka“ kojom je Bukovac oduševio Cabanela.

Učenici i profesori posjetili su i povijesne znamenitosti  Zagreba i potvrdili da se najbolje uči iz neposrednog iskustva.

Brojač posjeta

UKUPNO719,826

MJESEC3,102

TJEDAN5,808

DANAS922